Paté

19.12.2013

Dette er enkel mat, men terskelen for å sette i gang er likevel høy. Forsøk, så ser du at det er ikke vanskelig i det hele tatt!

Bruk 2 ½ liter patéform eller flere mindre former


1 kg fettrikt økologisk svinekjøtt, for eksempel nakke, buklist, ribbestykke, gjerne en kombinasjon av forskjellige stykningsdeler
100 g rent svinespekk hvis kjøttet er magert
1 stor løk
3-4 hvitløksfedd
1 dl hvitvin
½ dl calvados, Cognac, akevitt eller liknende eller
1,5 dl søt sherry, marsalavin eller portvin
1 dl kremfløte
2 økologiske egg
1 ts tørket timian
1 ts korianderfrø
½ ts karve
2 nellikspiker
2-4 laurbærblader
havsalt og pepper

• Sett stekeovnen på 180°C, og sett inn en dyp langpanne på nederste rille.
• Skjær kjøtt og spekk i strimler og kvern det grovt én gang.
• Hakk løk og hvitløk.
• Slå sammen eggene og pisk sammen vin/brennevin/hetvin og fløte.
• Knus krydderet i morter.
• Bland alt godt sammen i en stor bolle, bruk rene hender.
• Smak til med salt og pepper.
Test en bit i stekepannen for å smake at den er riktig krydret.
• Fyll patéformen, eller form­ene, og plasser dem i lang­panne. Pynt med laurbærblader/knust pepper på toppen.
• Kok opp vann og hell det for­ siktig i langpannen til det står omtrent halvveis i formen.
• Beregn 1 time i ovnen for små former og 1 ½ time hvis du har alt i én form.
• Avkjøl pateen i formen og la den stå i kjøleskapet i 1­2 dager før servering. Pateen kan fryses.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører