Plukket lam som pålegg

22.11.2014

En bog har minst like godt kjøtt som et lår. Noe av kjøttet på bogen er seigt, mens andre deler er mørt som bare det. Mye bein i tillegg gjør bogen egnet til steking eller koking på lav varme over lang tid. Vi fikk et tips om å lage pålegg av ”plukket lam”, pulled lamb, og det har vi prøvd.

Noen vil si det er mye jobb, men det meste av jobben gjør kjøleskapet og ovnen. Vi laget det helt enkelt, uten andre tilsetninger enn salt, godt krydder og litt olje. Vi brukte utrolig godt kjøtt fra sau som har gått ute hele året. Du kan også bruke plukkefår til wraps, enten med asiatiske sauser og tilbehør; chili, hvitløk, sitron, noen sterke sauser, eller på gresk vis med tzatziki. Tilbereder du enten lår eller bog på denne måten er det bare å bruke fantasien – du kan simpelthen trylle med så gode råvarer mellom fingrene! Dette er snadderpålegg, spesielt med litt sterk sennep under og noen skiver pickles eller syltede rødbeter på toppen. Renere pålegg skal vi lete lenge etter!

bog eller lår fra lam eller sau
salt
nellikspikre
pepper
muskat
• Gni godt med havsalt på begge sider av bogen og legg den i en langpanne
i kjøleskapet et døgn. Snu den noen ganger i løpet av de 24 timene.
• Tørk av overflødig salt med et papir og gni inn bogen med krydderet som
du har støtt i en morter. Du kan bruke urter som timian eller rosmarin i tillegg.
Ha over litt olivenolje.
• Sett bogen noen minutter under grillen så kjøttet får en brun hinne på hver
side. Sku ned ovnen til 60-70 °C og la kjøttet stå i ovnen i minst 12 timer.
Etter bruning kan du godt legge kjøttet i en stekepose, da beholder
det antagelig mer fuktighet. Kjøttet skal være lett å plukke av beinet, det
skal nesten falle fra hverandre. Gjør det ikke det, stek litt lenger.
• Plukk av og press kjøttet godt sammen i en form, gjerne en liten brødform
kledd med bakebapir. Gjør dette så fort du kan slik at kjøttet fremdeles er varmt
når det legges i formen. Da “limer” kjøttet seg bedre sammen. Legg hinnen fra bogen som
det er naturlig å skjære fra og som det er litt fett på, over toppen, og legg
så mye press på som du klarer. En fjøl og to fulle melkekartonger, f eks.
Sett formen med press i kjøleskapet i minst et døgn før du skjærer i den.

utropstegn miniTakk til moren til Kari i Fauske
for ideen til oppskriften!

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører