Shepherd's Pie

27.08.2016

Litt jobb, men mettende og god søndagsmiddag. Vi har jazzet den litt opp med umamismaker; solrøkete tomater, ketjap manis og worchestershiresaus. Har du rester fra en lammesteik kan du bruke disse.

ca. 800 g stekt lammekjøtt, bog eller lår
2 ss mel
salt og grovt pepper
olivenolje og smør
1 stor løk
3 selleristenger
3 gulrøtter
1 neve tørre, soltørkete tomater
6 hvitløkfedd
1 rød chili
frisk oregano og rosmarin
2 ss worchestershiresaus (ikke Ø)
2 ss ketjap manis (ikke Ø)
1 ss tomatpuré
1 stort beger hakkete tomater
3 dl lamme- eller grønnsakskraft

Potetstappe:
1 kg poteter
60 g smør
1 eggeplomme
ca. 1 dl helmelk
salt

• Surr bogen en stor jerngryte med olivenolje og litt smør så det blir godt stekt på begge sider. Hell på litt vann, sett på lokket og sett den inn i ovnen på 80 °C i minst tre timer, gjerne lenger. (Kan gjøres dagen før.)

• Når den er ferdig løfter du ut bogen og koker ut gryten med 3 dl vann. Legg slintrer og bein tilbake i kraften som koker mens du renser av og hakker kjøttet. Kjøttet skal være så mørt at du kan rive det av beina, men du trenger kniv til å skjære løs noe av kjøttet.

• Sil av kraften i en bolle og brun litt smør i jerngryten, ha i bitene av kjøttet sammen med melet og rør rundt. Spe med kraften og gjerne en rødvinsslant hvis du har.

• Stek de hakkete grønnsakene og krydderne i olivenoljen i en annen gryte eller panne noen minutter før du har dette i lammegryten sammen med tomatpuré, de hakkete tomatene, ketjap manis og w-saus og la det småkoke i 20-30 min. uten lokk. Rør rundt med en slikkepott av og til. Mens det småkoker lager du potetmosen.

• Skrell potetene, del dem i biter og kok dem møre. Hell av vannet og damp dem tørre. Knus til fin mos og bruk miksmasteren til å blande inn eggeplommen, smøret og en liten skvett melk. Stappen skal være ganske fast, så vær forsiktig med melken. Ha i saltet til sist.

• Ha innholdet i gryten i en ildfast form og fordel potetstappen utover. Stikk ned litt frisk rosmarin på toppen og stek i ca. 15 min. på 200 °C midt i ovnen til stappen er blitt lysebrun på toppen. Bruk gjerne grillen om den ikke blir brun, men pass på at den ikke svir seg.

• Server med en god grønn salat til, gjerne server med noen finhakkete mynteblader i, eller grønne erter eller aspargesbønner til.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører