Syltet ribbe

19.12.2013

Tradisjonsmat! Sylting eller con­fitering, som de sier på fransk, gjør maten holdbar. Og smakfull!

Kjøper du kjøttet i butikk, be slakteren sage over ribbeina. Da er den lettere å dele i porsjonsstykker.

1 ½ kg flatribbe, økologisk
1 ½ kg ande- eller gåsefett
salt og pepper

utropstegn miniAnde- og gåsefett er dessverre vanskelig å oppdrive økologisk. Vi har forsøkt. bruk fettet som er igjen til andre ting; stekte poteter etc. Oppbevar det i kjøleskapet, det holder lenge!

• Skjær av svoren, og del opp ribben i porsjonsstykker. Gni kjøttbitene raust inn med havsalt og pepper. Dekk med plast og sett i kjøleskapet over natten.
• Skyll av salt og pepper med rent vann, og tørk godt av ribbebitene.
• Legg andefettet i en stor kjele, og gi det et oppkok. sil ut eventuelle kjøttrester fra fettet. Legg i ribbebitene. Det bør være nok fett og passelig stor kjele til at kjøttet er dekket. Gi et nytt oppkok. Når fettet begynner å boble, legg på lokket og skru ned varmen. Fettet skal ikke koke, bare syde i 2­3 timer, til kjøttet løsner fra beina.
• Gjør klar et stort sylteglass med tett lokk, godt rengjort. Bruk en pølseklype og løft ribbestykkene forsiktig ut av kjelen og over i glasset. Fyll glasset med kjøtt, men ikke helt opp. Øs over fett fra kjelen til det dekker godt, gjerne med 2­3 centimeter.
• Avkjøl glasset før du setter det i kjøleskap eller et annet kaldt sted. Kjøttet holder seg i flere måneder, men du klarer neppe å ligge unna særlig lenge.
• Hvis du kjøper andefett vil det ofte følge med en del kjøttslintrer. Disse er supre å sile ut og bruke i pateen eller i rilletten.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører