Taco av tunge

23.08.2014

Oksetunge er godt kjøtt i tacoen. Mørt og smakfullt. Tunge kan kjøpes hos slakteren, men skal du ha den usaltet, så må du bestille den litt tid i forveien. Spesielt om du skal ha en økologisk. Tunge er latterlig billig og har den fabelaktige evnen å ikke bli tørr når du varmer den opp igjen. I tillegg er det nesten ikke svinn!

TUNGETACO
1 oksetunge, fersk og usaltet
1 hvitløk, delt i to
1 løk, delt i to
2-3 hele tørkede chili
3-4 laurbærblad
vann
1 ss salt
• Tungekokingen kan du med fordel gjøre dagen før. Vask tungen godt og ha den i en kjele med alt det andre og dekk med vann. La den koke opp og så trekke på lavere varme i 3 til 5 timer. Den skal være så mør at du lett kan stikke en liten kniv igjennom den tykkeste delen.
• Ta opp tungen og la den avkjøle seg litt før du renser den for det ytterste laget samt sener og hinner. Legg den tilbake i kraften og la den avkjøle seg helt her. Siler du fra kraften holder tunga seg i kjøleskap i fire-fem dager.
• Ved servering skjæres den i 1 cm tykke skiver på tvers og stekes på grill eller i panne med bare litt olje til den er litt brun utenpå og varm inni.
• Server i varme tortillas, helst laget på mais, men hvete fungerer også, med ekstra hakket hvit salatløk og koriander, limebåter og pico de gallo.

SALSA PICO DE GALLOtungetaco

3-4 tomater, søte, modne,
røde, med skall og frø
3-4 grønne chili, ferske, med frø
1 hvit salatløk, sjalottløk
fungerer også
1 liten bunt fersk koriander
½-1 lime, saften av
salt etter smak
• Finhakk alt og bland det sammen i en bolle. Det er umulig å være helt nøyaktig med mengder på de forskjellige ingrediensene, det kommer an på sødmen/ syren i tomatene, styrken på chilien og sødmen i løken. Prøv deg frem og tenk at den skal smake sterkt, syrlig, søtt og salt på samme tid.

TORTILLAS AV MAISMELtortillas

Ekte masa harina, maismel, får du foreløpig ikke kjøpt i butikk i Norge, men restauranten Taco República vurderer salg av dette.


300 g masa harina (maismel)
4 – 5,5 dl vann

• Melet blandes med vann litt etter litt til en jevn fin masse som ikke klisser, men samtidig ikke er for tørr. Det skal være mulig å lage små boller uten at de brekker opp.
• La deigen stå i 5 minutter og juster med vann om nødvendig. Mengden vann er avhengig av melets kvalitet.
• Trill ut små boller og legg under et fuktig håndkle.
• Varm opp din største stekepanne til maks eller rett under. Du kan også bruke takke om du har. En og en bolle presses ut mellom to lag plast eller bakepapir i
en tortillapresse eller under noe tungt, de skal være så tynne som mulig.
Ta forsiktig av plast/papir på én side og legg tortillaen i håndflaten.
Ta deretter av på den andre siden og legg den i pannen.
• Stekes til den får små brune flekker her og der, snu den og stek den tilsvarende på andre siden. Til slutt snur du den tilbake på første side hvorpå den stort sett vil blåse seg litt opp. Legges i stabel i et rent kjøkkenhåndkle (uten såpe eller skyllemiddellukt).
De er best når de er nystekte og fortsatt varme, men du kan fint lage dem et par timer før, og varme dem kjapt på grillen eller i stekepanna, noen sekunder på hver side like før servering.

Du kan også lage tortillas av hvete, slik de gjør nord i Mexico. Du kan selvfølgelig forsøke deg frem med annet
mel også. Denne oppskriften gir ca 17-20 tortillas.

500 g mel
10 g salt
ca 0,7 dl olivenolje (eller svinefett)
2-3 dl vann

• Bland mel, salt og olivenolje i en kjøkkenmaskin.
• Tilsett 2-3 dl vann og bland godt.
• Trill deigen ut i små boller og la dem hvile under et fuktig håndkle i minst en time.
• Kjevle ut så tynt som du klarer, og stek dem som maistortillas.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører