Hjemmelaget lasagne

13.04.2013

Favorittmat! Lasagne scorer nok fremdeles høyt på listen over livretter. Men skal vi anta at flere etter hvert velger en hjemmelaget variant? Her er den beste oppskriften vi har å by på.

Kjøtt- og tomatsaus

Mindre kjøtt eller helt vegetar
Har du tilgang på storviltkjøtt, kan absolutt alt brukes i lasagne. Reinsdyr også. Legg merke til at det er lite kjøtt i denne oppskriften. Mer enn nok likevel, siden vi koker et margbein sammen med tomatsausen. Marg setter så mye og så god smak at det er helt greit å bruke større mengde grønnsaker og tomat i stedet for så mye kjøtt. Det er lurt å ha så mange sunne råvarer som mulig i den maten barna liker. Snittet tynt passer grønnkål, den sunneste grønnsak som er å oppdrive i vinter­halvåret, fint sammen med alle de andre grønnsakene. Vil du lage en vegetarvariant erstatter du kjøttet med grønnsaker. I stedet for lasagneplater kan du med ostehøvel eller en mandolin skjære tynne skiver av squash eller aubergine. Det smaker nydelig, og du får i tillegg helsebringende egenskaper til enda en grønnsak.

500 g kjøttdeig (okse, elg, hjort, reinsdyr, hest)
1 margbein (elgkalv eller okse)
2-3 gule eller rød løk, finhakket
2-3 stangselleri, finhakket
3 gulrøtter, finhakket eller revet
2-3 blader grønnkål, finsnittet uten stilk
8 finhakkede hvitløksfedd
1 rød chili, finhakket (mindre hvis små barn skal spise)
3 beger hakkede tomater (ICA-øko)
5-7 dl vann (skyll ut begrene)
2 ss kejap manis
olje
havsalt

• Stek margbein, grønnsaker og kjøtt i olivenolje noen minutter før du har i tomater og vann. For så stor porsjon er det lurt å steke kjøtt og grønn­saker hver for seg.
• La det småkoke på moderat varme i minst 1 time, gjerne lenger.
• Ta ut beinet, pirk ut margen og finhakk. Putt alt tilbake i gryten og la det koke en 30 min til.

utropstegn miniHusk at tomatsausen skal koke lenge! Begynn gjerne med denne dagen før. Da kan den stå og småputre mens du lager annen mat. Bare få alt i gryta så gjør det seg selv.

Hvit saus

100 g smør
60 g hvetemel
1 l melk
3 dl revet parmesan eller annen smakfull ost
havsalt
ca ½ ts ferskrevet muskatnøtt

• Smelt smøret og rør inn muskat og mel. La det småboble noen få minut­ter mens du rører med visp. Det må ikke bli brunt.
• Spe med litt melk, vent med å røre til melken har samme temperatur som resten, da unngår du klumper.
• Skru opp varmen, spe med mer melk, rør og kok opp innimellom. Bytt til en slikkepott så du får med alt fra kantene.
• Tilsett ost og smak til med litt salt.
• La sausen tykne litt over svak varme, pass på at det ikke setter seg fast i bunnen. synes du den blir for tjukk, bruk litt mer melk.

I formen

lasagneplater/hjemmelaget pasta
revet ost til toppen, bruk gjerne osterester

utropstegn miniDet lønner seg å steke lasagne i former med rette hjørner så du slipper å brekke av hjørnene på alle flakene. Platene kan godt ligge litt over hverandre.

• Smør en stor form i bunn og på kantene med mild olivenolje.
• Begynn med et lag hvit saus, så sprer du utover kjøttsaus, legger plater, hvit saus, osv nesten til topps. Avslutt med kjøtt. Den hever seg litt, så ikke fyll helt opp.
• Strø revet ost på toppen og stek på 170 °C i ca 45 min. kortere tid hvis du bruker flere mindre former.
• Ta en liten smakebit og sjekk at den er ferdig.
• Server med en god, grønn salat til.

utropstegn miniDu kan til og med lage hele formen dagen før, halvsteke den, og steke den ferdig mens du lager salat. Med litt planlegging blir det god og hjem­melaget middag i en fei – selv for en travel familie.

Det er mange mindre leverandører som selger både storfe­ og viltkjøtt direkte. Sjekk guiden til leverandører av storfekjøtt og viltguiden hvis du er interessert.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører