Hjemmelaget pastasaus

15.04.2012

Spagett med kjøttsaus står på menyen i de tusen hjem. Hver uke. Lager du sausene fra bunnen er middagen full av næring og langt bedre på smak enn med ferdigkjøpte sauser.

Kjøttet du skal bruke til denne sausen er ikke kjøttdeig fra super’n, men et lite stykke med skikkelig kjøtt. Vi vet det er enkelt å gripe en pakke ferdigkvernet kjøtt mens du haster gjennom butikken stresset og sliten etter en lang dag, men forsøk å snu litt på innarbeidete vaner. Har butikken din en kjøttdisk, be om et stykke av de mer uedle delene av dyret. Det koster ikke stort for en kvart kilo. Mens de fleste foretrekker fileter, er det faktisk på alle de andre delene av dyret at kjøttsmaken er mer fremtredende. Når du likevel skal koke inn sausen, lenge, gjør det ingen ting at ikke kjøttet er så mørt.

Margbein
Margbein er en undervurdert kilde til god smak. Ved å tilføre pastasausen en bit margbein kan du redusere mengden av kjøtt til minst det halve og likevel få en vel så god smak. For å få nok erstatter du resten av det du ville brukt av kjøtt med mer grønnsaker. Beina på dyret, de fire, inneholder mest marg. Hvis du kjenner en flink slakter, spør om han kan dele opp noen for deg. Putt dem i fryseren og bruk dem når du kan. Til sauser og risottoretter, til pasta og supper. Vi ringte Norgården, Norturas økologiske leverandør, for å finne ut om de kunne sette økologiske kraftbein på produktlisten, men de virket ikke særlig villige. Vi gir oss ikke, sjekk facebook for å se om vi kan få dem til å endre mening. Kjenner du noen som jakter storvilt, spør om dere kan få noen bein. Skyll dem godt for alle blodrester, og bruk bare de som lukter friskt. Legg dem gjerne i kaldt vann med havsalt i over natten før du fryser dem.
Forsøk å lage denne sausen med reinskav som du finner i de fleste frysedisker. Dette er godt og sunt kjøtt og smaker fortreffelig også i pastasausen.

Sunne tomater
Hermetiske tomater som er varmebehandlet inneholder mer av antioksidanten lykopen enn ferske tomater. Koker du inn ferske tomater får du samme effekten, så ha gjerne også tomater som er litt på hell i sausen. Økologiske bokstomater får du nå i nesten alle butikker. Hvis du er den heldige eier av en skikkelig morter, forsøk å støte pepperkorn i denne i stedet for å kverne. Da vil du oppdage hvordan pepper virkelig smaker, og hvilken herlig aroma det har. Nyere forskning viser at pepper inneholder mange bioaktive stoffer som bl.a. hindrer utvikling av sopp og bakterier. Akkurat som med taco, spår vi at når familien først har fått smaken på ekte vare, er det ingen vei tilbake til poser og glass!

Oppskrift på kjøttsaus til pasta

250 g kjøtt, storfe, elg, rein eller hjort
1 margbein
2–3 bokser eller beger hermetiske, hakkete tomater
2 bokser vann
2 store gulrøtter, finhakket
2 røde eller gule løk, finhakket
2 hvitløkfedd, finhakket
2 ss søt soyasaus
pepper og havsalt, etter smak
stor skvett mild,
varmpresset olivenolje

• Varm en jerngryte og surr grønnsaker i oljen.
• Skjær kjøttet i tynne, små biter og ha det i gryten. Stek videre et par minutter. Rør. Bruk en slikkepott så får du alt ned fra kantene.
• Ha i soyasaus, rør litt rundt, ha i tomatene og vannet. Skyll ut boksene.
• Har du grovt havsalt, støt dette sammen med noen pepperkorn i en morter og strø en klype eller to over.
• Ha i margbeinet, kan være frossent, og kok i ca 30 min.
• Ta ut margbeinet, skrap ut margen med kniv, finhakk og ha margen tilbake i sausen. Legg beinet tilbake også.
• La alt sammen småputre ca 30 min til. Jo lengre du koker, desto kraftigere og bedre smak.
• Smak til med salt og pepper før servering og klipp gjerne litt friske urter i, rosmarin, basilikum eller persille. Bruk det du har.

Server med spagetti, tagliatelle, penne eller andre pastatyper, økologisk fullkornspasta er aller sunnest, og en god grønn salat.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører