Innkokt saus til kjøtt

21.09.2012

En innkokt saus, eller redusert, som det heter på kokkespråket, basert på god kraft og/eller vin kan brukes til både viltkjøtt og annet kjøtt. Man mååå ikke servere fløtesaus til vilt. Nesten alt viltkjøtt kan også serveres som storfekjøtt.

Start med å finhakke 2 sjalottløk og fres denne, sammen med grovstøtt pepper, i godt smør og olivenolje i en reduseringspanne. (Skråvegget, høy stekepanne/gryte. Du kan selvfølgelig bruke den gryten du har også, gjerne en liten jerngryte.)
Hell på 1 ss. kecap manis og rør. Hell på ca 2 dl rødvin og 2 dl god kjøttkraft. Har du ikke det, bruk oksebuljong, som du kan få økologisk. La dette koke inn til under det halve, og gjerne litt til. Har du væske fra gryten du har brukt til vilkjøttet, som fra denne oppskriften på Reinsdyr som biff, bruker du selvfølgelig det også. Men husk at denne er salt fra du saltet kjøttet.
Ha i 2 ts bringebæreddik og la koke noen minutter til.
Sil sausen og kok den inn mer. Fra å ha hatt ca 5 dl saus da du startet, skal du nå ha igjen rundt 1 dl.
Like før du serverer, pisker du inn 2 ss godt smør. Smak til om den er passe sterk, syrlig, salt. Vil du ha den skikkelig mørk kan du ha oppi noen dråper sukkerkolør.
Dette er ikke en saus du vil ha mye av, kun en liten stripe på tallerkenen som en smaksbombe til det gode kjøttet.

Når du har fått dreisen på en slik saus, kan du selv variere med både portvin, sterkt, mørkt øl og forskjellige andre væsker. Av og til, hvis du ikke har kraft, kan krydder og bare litt vann gjøre nytten. Poenget er at du lar værsken reduseres til det nesten ikke er noe igjen. Mengden du lager varierer selvfølgelig med antall gjester du har rundt bordet. Bare gang opp.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører