Ketsjup

23.08.2014

Dette er hjemmelaget ketsjup som er fermentert. Fermentert mat og drikke er først og fremst en effektiv konserveringsmetode for mat når den er i sesong og på sitt ypperste. Både melkesyregjærede oster, viner og grønnsaker blir bedre når de lagres over tid, smakene modnes. Også ketsjup!

Proteinstrukturen i maten endrer seg ved at den deles opp til mindre peptider og blir lettere fordøyelig. Enzymnivået stiger betraktelig i mat og drikke som er melkesyregjæret, dette gjør underverker for fordøyelsen. De melkesyreproduserende bakteriene lever på stivelsen i matemner og omdanner disse til organiske syrer. Syrene stimulerer til en optimal magesyreproduksjon som er viktig for å bryte ned maten i tarmen. Spiser du melkesyregjæret mat sammen med annen tungt fordøyelig mat, vil den fordøyes mer effektivt. Ved at de melkesyreproduserende bakteriene lever på stivelsen får maten en lavere glykemisk indeks, GI, og påvirker blodsukkeret mindre. Skal familien først spise kesjup kan den likegodt gjøre noe nytte! Lett og lage, og like god som kjøpe-ketsjup.

3 glass økologisk tomatpuré
½ kopp økologisk lønnesirup
¼ kopp myse, avsilt fra yoghurt,
kefir eller annen syrnet melk
2 ss epleeddik
1 ss havsalt
1 ts allehånde
1 hvitløksfedd, presset

• Rør alt sammen i en skål. Om du mangler myse kan vannkefir, kombucha eller Vita Biosa brukes i stedet.
• La stå under klede i 3-4 dager. Smak til etter 2-3 dager og sett i kjøleskap når du synes smaken er rundt og god, akkurat som ketsjup skal smake.
• Bruk en tom Heinz-flaske, den med grønn kork, og ha ketsjupen i. Barn synes det er fint.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører