Sellerisuppe …

27.08.2012

Det er snart sesong for de norske, sunne, herlige, smakfulle og lekre rotgrønnsakene. Mens vi venter, lag en suppe av fjorårets rotgrønnsaker – en mos eller stek dem i ovnen. Gjør hva du vil, men bruk dem! Spør etter de økologiske, de er dyrket helt uten gift og annet mikkmakk.

Sjekker du dette nettstedet under "oppskrifter", vil du se at vi har lagt ut flere gode oppskrifter med rotgrønnsaker. Dette er tiden da middagstallerknen din ikke behøver inneholde så mye verken av fisk eller kjøtt, minst 75% bør være dekket av de lekre grønnsakene som høstes og er tilgjengelige nå.

Sellerisuppe
Sellersuppe lager du i en fei. Alt du trenger er en stavmikser, eller en matmikser og en fløteskvett.
Skrell roten og skjær den i biter. Kok bitene i bare vann, eller kraft hvis du har – eller bruk en hønsebuljongterning til hver liter vann.

Kok bitene møre og bruk stavmikseren til suppen er glatt og jevn. Tilsett så mye fløte du synes er nødvendig, en skvis sitron og smak til med salt og grovstøtt pepper.

sellerisuppe

Noen bruker andre grønnsaker i også, noen hvitløk, noen tar i et par poteter. Alt er mulig, men kun selleri er mer enn godt nok.
Du kan også dryppe noen dråper god olivenolje over før servering.
Server suppen gjerne med litt sprøstekte baconbiter og hakk litt av det grønne (må vaskes) på toppen, eller bruk gammelt brød som du skjærer i terninger og sprøsteker i smør med litt hvitløk. Ha i hvitløken helt til slutt.

Skal det være veldig fint, kan du sile suppen for å få den tynnere. Har du verken saltet eller pepret, er mosen du får igjen fin mat til de minste.

Torsk eller klippfisk med selleristuing
Lag klippfisk som anvist på pakken.
Husk at den skal vannes ut i minst to døgn.

Selleristuing
Skrell og kok sellerien møre i biter.
Lag en hvit saus av 100 g Rørossmør som smeltes, må ikke bli brunt.
Ha i 2 ss økologisk hvetemel og rør glatt. Hell i ø-lettmelk, ikke rør før melken har samme temperatur som smør/melblandingen. Slik unngår du klumper i sausen.
Lag en litt tykk hvit saus og tilsett litt av kokevannet til passe konsistens. La småputre i noen minutter før du legger i selleribitene og litt finhakket persille. Smak til med salt og pepper.
Husk at klippfisk kan være ganske salt, smak på fisken før du salter stuingen.

Sellerisalat finner du her.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører