Fersk kjøtt i suppe

14.04.2015

Å finne økologisk bibringe på COOP til halv pris fordi utløpsdagen nærmer seg er litt som vinne i lotto. Tre solide kjøttstykker med bein til under femtilappen!

Jeg startet en suppegryte mens jeg laget dagens middag. Det er litt sånn det må bli med full jobb og annet på kalenderen enn bare å lage mat; lag to middager hvis du vil lage mat som egentlig gjør seg selv, men tar litt tid. Med litt trening på kjøkkenet er det jo helt logisk å ikke bare lage én middag av gangen – vi er på kjøkkenet allikevel, og mye klarer jo seg selv der borte på platen mens dagens middag forberedes. Det er i hvert fall lurt å slå til når kvalitetsmat er på tilbud!

Bibringen sitter rett bak forbeina på kua, eller oksen, den fremre delen av brystpartiet. Egentlig seigt kjøtt med mye fett og bein men med mye smak – altså perfekt til langtidskoking! For å lage suppen trenger du:

3-4 stykker bibringe
olivenolje til steking
1 løk, delt i to
vann
rotgrønnsaker
grovstøtt pepper (chili hvis du liker det sterkt)
bladpersille eller ferske skvallerkålskudd

Stek kjøttstykkene i en jerngryte, på alle sider i olivenolje, til de blir brune. Ha på en god dose grovstøtt pepper og la dette steke med.
Del en løk i to og ha i.
Hell over vann så det dekker kjøttstykkene helt, og vel så det. Kok opp, skru så ned varmen så det bare putrer. Sett på lokket men la det være en glippe. (Skru på viften.)
La dette stå og småputre til du legger deg. Det bør koke i minst fire-fem timer. Sett gryten med lokket helt på kaldt over natten, gjerne ut hvis du kan. Ikke sett varm gryte i kjøleskapet, da kan den heller stå på kjøkkenet over natten.

Mens kraften koker opp igjen skreller og finhakker du det du vil ha i av grønnsaker; gulrot, sellerirot, kålrabi, poteter – det du måtte ha eller vil ha i. Kok grønnsakene i kraften til de er møre, ca 30 min. Smak til med havsalt.

I mangel av bladpersille kan du bruke nye skvallerkålskudd hvis det er sesong og du har tilgang på disse.

Ta ut kjøttstykkene og skjær fra kjøttet som du har tilbake i gryten. Beina går til hunden eller i bøtta, de har gjort sin nytte.

Server med godt flatbrød eller brød til – og godt smør.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører