Grønnkålsuppe for helsa

19.10.2012

Grønnkål er noe av det sunneste vi kan spise. Kalorifattig, rik på A- og C-vitaminer, kalsium, fosfor og mye jern. Du kan lage gode supper eller bruke den som smørdampet grønnsak.MYE AV MATEN
vi spiser mest av i dag kan gi for lite næring til deler av tykktarmen som trenger fiberkost. Kål har den store fordelen at svovelforbindelsene i glukocinulatene gir næring til bakteriene i tarmen, og derved en sunnere bakteriekultur. Dette har betydning bl.a. for tykktarmskreft, en av de raskest voksende kreftformene for menn i Norge. Kål er dessuten billig mat, så kutt ut kosttilskuddene og spis ekte fiber i stedet!

LAG EN SUPPE ELLER en stuing eller smørdamp den. Riv eller skjær bladene fra den tykke stilken som er veldig hard og trevlete. Den må kastes.
Det er lurt å lage opp litt suppe eller fryse ned forvellet grønnkål når den er fersk, rimelig og kortreist, som nå på høsten.

GRØNNKÅLSUPPE


500 gr grønnkål
2 fedd hvitløk
1 l grønnsaks- eller kyllingbuljong
1 dl Rørosrømme
litt revet muskatnøtt
salt
pepper eller
litt hakket, fersk chili
olivenolje

• Grønnkålen skylles i kaldt vann og vannet ristes godt av. Ta den gjerne i en salatslynge hvis du har.
• Bladene rives eller skjæres i småbiter uten stengelen i midten.
• Fres grønnkål, hvitløk og chili raskt i oljen over middels varme til kålen har falt sammen.
• Hell over kokende buljong og småkok i ca.10 minutter, til kålen er mør.
• Hell over litt av væsken i en bolle eller gryte og bruk en stavmikser eller kjøkkenmaskin og kjør til suppen er helt jevn. Hell tilbake væsken.
• Riv over litt muskatnøtt. Ikke for mye.
• Tilsett Rørosrømme, pisk opp og kok opp igjen. (Du kan også servere suppen helt grønn med en rømmeklatt på toppen.)
• Smak til med salt og grovkornet pepper hvis du ikke synes den er sterk og salt nok.

utropstegn miniEr du glad i trøfler, og har en liten flaske med trøffelolje i nærheten, er det utrolig smakfullt og passer godt med noen dråper i denne suppen før du serverer. Vær obs på at trøffeloljer du får kjøpt ikke er ekte for ekte trøffelolje. Legges nemlig en ekte trøffelbit i olje for å smakssette denne, ville trøffelbiten råtne. Trøffelsmaken på oljen kommer fra kunstig aroma. Av og til går det jo an å spise noe som smaker av ekte vare uten å være det, særlig fordi prisen på ekte trøffel er veldig høy. Men det er greit å vite hva som er hva, så du ikke betaler mer enn du behøver for juksemat.
God olivenolje er også godt over. Det er også hardkokte egg oppi. Eller stekt brød med smør og hvitløk i terninger.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører