Grønnsakssuppe

30.09.2013

Med gode råvarer kan du lage dine egne varianter av grønnsakssuppe så lett som bare det. Utgangspunktet er kraften fra smakfulle rotgrønnsaker som du kan supplere med god kraft basert på kjøtt. Eller du kan lage den helt ”grønn”. De store suppene er på full fart tilbake i grytene, antagelig fordi ingenting slår en god hjemmelaget suppe!

Lag gjerne en stor porsjon, så har dere flere middager. Benytt anledningen nå som norske grønn­saker er på topp, både i kvalitet og næringsinnhold. Skal du først gjøre jobben er det ikke så veldig mye mer tidkrevende å lage 2 liter enn 10 liter med suppe. Bare gang opp ingrediensene, og ikke følg oppskriften slavisk, bruk det du har. Det som alltid er viktig er at du smaker deg til med salt og pepper og gjerne også har i noen krydderurter til slutt. En ferdig grønnsakssuppe kan godt fryses. Spe gjerne på med noen friske grønnsaker når du koker den opp igjen. Oppskrift på ren grønnsakskraft finner du her.


Grønnsakssuppe med kjøttkraft

Vi angir verken mengder eller porsjoner her. Forholdet bestemmer du selv, men husk at vannet alltid skal dekke beina og grønnsakene, og at lokket står på gløtt så vannet fordamper. Skal du fryse kraften, kok den inn litt ekstra når den er silt, så tar det mindre plass i fryseren. Spe opp igjen med vann når kraften skal brukes.

Bruk kraftbein fra storfe eller storvilt. Legg disse noen timer i salt vann hvis det er mye blodrester. (Mest nødvendig når du har slaktet selv.) Hell fra vannet, la det renne godt av, tørk litt med papir.
Stek beina brune i godt smør og olje til de er stekt på alle sider. Bruk en langpanne og sett den under grill i ovnen hvis du har, eller på maks overvarme. (De kan også brunes i gryte, men skal du koke inn mye kraft må du steke i flere omganger.) Når de er skikkelig brune har du beina over i en gryte, heller over vann og grovkuttede grønnsaker. Gulrøtter må alltid med, en eller to løk, et par selleristenger og persille med blad og stengler. Gjerne noen hvitløkfedd og en purre også.
La dette syde og småkoke i minst 2 timer, gjerne lenger, uten lokk. Hvis du lar den stå riktig lenge, hele dagen eller over natten, må du ha i mer vann underveis.
• Sil fra kjøtt og grønnsaker og hell kraften tilbake i gryten. Pirk ut margen hvis du har kokt på margbein og finhakk denne i suppen. De utkokte grønnsakene havner dessverre i den grønne posen, eller du kan blande dem i hundematen. God smak og sunt også for firbeinte.
Finhakk så de grønnsakene du vil ha i, for eksempel gulrøtter, persillerøtter, sellerirot, kålrot, purre. Ha dette i kraften og kok til de er møre, men med litt tyggemotstand. Hakk gjerne noe ekstra grønt i som grønnkål eller bladpersille, så blir suppen enda sunnere.
Smak til med salt og grovstøtt pepper.
• Server med flatbrød eller godt brød og smør til, eller bløtlegg hele urkorn over natten og ha dem i suppen. Da metter den skikkelig!

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører