Norditaliensk bønnesuppe

26.02.2016

Vil du invitere naboer og venner koker du en stor gryte når du først er i gang! Bare gang opp oppskriften.


500 g bønner, borlotti eller andre
2 gulrøtter
2 stilker stangselleri
1 hvitløk med skall
olivenolje til steking
2 tørket chili
1 neve frisk timian
2 beger tomater
1 l vann
salt og pepper
100 g hel spelt eller bygg
(skorpen fra parmesanen)
(kraftbein om du vil)

• Skyll bønnene og legg dem i vann kvelden før.

• Kok bønnene, ca. 1 time, i rikelig med usaltet vann til de er møre. Hell av halvparten av kokevannet, ta av en tredel av bønnene og mos resten sammen med kokevannet.

• Hakk gulrøtter, løk og selleri i små biter.

• Stikk flere hull på hvitløken med en skarp kniv.

• Varm olje i en stor suppekjele og fres grønn­saker, chili og urter noen minutter. Tilsett tomater, bønnemosen, den hele hvitløken og vann. La suppen koke på lav varme i minst 1 time. Juster med mer vann om nødvendig. Sup­pen skal være kraftig, men ikke for tjukk.

• Er det skorpe på parmesanen, putt denne i suppen og la den koke med. Vil du ha en enda rikere suppe lar du et kraftbein koke med også.

• Tilsett de hele bønnene og kok i 15 minutter til. Fjern hvitløken og smak til med salt og pepper.

• Kok spelt eller bygg som anvist på pakken.

• Server bønnesuppen rykende varm med byggryn og gremolata og ferskt brød attåt.

GREMOLATAPESTO
1 bunt bladpersille
2 dl god olivenolje
1 sitron, skall og saft
revet parmesan

• Fjern de groveste stilkene, ha persille, skall og saft fra sitronen i kjøkken­ maskinen. Kjør mens du sper med olivenolje. Rør inn en neve revet par­ mesan når du har fått det i en bolle.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører