Søtpotetsuppe og raw food

11.09.2012

Noen går hele veien med raw food, andre forsøker i det små å gradvis legge om til mer rå mat. Her er oppskrift på en god suppe, taco, fruktig frokost og lime pie hvis du vil prøve noe helt rått.


Søtpotetsuppe med urter

4 medium søtpoteter
2 dl fersk gulrotjuice
½ avokado
½ ts hakket rød chili
½ sitron, saften av

Skrell og skjær søtpotetene i biter og ha sammen med avokado, chili og gulrotjuice eller vann i en blender.
Sett hastigheten på fullt og bland til suppen har fått en kremet konsistens.
Ønsker du en saltere smak, tilsett en stilk selleri eller litt havsalt.
Pynt med ferskhakket basilikum, persille eller andre krydderurter.

Rågod tacomiddag

Nøttekjøtt
2 dl rå valnøtter
3 stilker selleri
3 store gulrøtter
1 rød paprika
1 fedd hvitløk
2 ss hakket gul løk
1 raus bunt frisk koriander
2 ss. Nama shoyu (upasteurisert soyasaus)
1/8 ts. Cayennepepper (eller mer hvis du er tøff)
2 ts. knust spisskummen

Ha alle ingrediensene i en foodprocessor og pulsér til det blir kjøttdeigkonsistens

Cashewkrem
1 dl rå cashewnøtter
½ sitron, saften av
1 ts. eple cider eddik
5 ss. vann
Blandes til en silkemyk krem i blender eller med stavmikser.

Grønne fingre!
Avokado er en super håndkrem med sine pleiende fettsyrer og høye innhold av A-vitamin (også kjent som Antirynke- vitaminet). Skrap ut restene fra skallet og smør inn hendene mens du venter på at salsaen skal bli ferdig eller kaken skal sette seg. Grønn, skjønn hudpleie.

Tomatsalsa
5 cherrytomater
1 rød paprika
1 cm rød chili
1,5 ss hakket gul løk
1 daddel eller annen søtning
saften av en lime

Blandes i blender eller med stavmikser til ønsket konsistens, gjerne litt chunky.
For å løsne maiskornene fra kolben, hold bunden opp og skjær med kniv inntil kjernen nedover. Fyll store salatblader med de tre blandingene og topp med fersk mais, tomater, mango, rødløk, avokado og koriander.

Fruktig frokost
En superenkel, rask og smakfull frokost som gir deg god og langvarig energi. Her står man fritt til å bruke den frukten man selv ønsker og etter hva som er i sesong. Her er et forslag.
2 epler
2 nektariner
2 fersken
1 granateple
2 bananer
Evt. stødt kanel og vanilje
Skjær epler, nektariner og fersken i terninger. Klem godt rundt hele granateple med hendene for å løsne frøene inni. Del det i to og vreng skallet så frøene triller ut. Bland alt sammen i en skål. En fruktsalat kan spises som den er, men hvis du savner melk eller yoghurt kan man lage et fruktig alternativ.
Del to (helst godt modne) bananer i  biter og putt i en blender eller bruk stavmikser. Tilsett 1-1,5 dl vann avhengig av ønsket konsistens og bland sammen til det er blitt jevnt. Smak eventuelt til med kanel og vanilje for å gi smaken en ekstra piff. Bananmelk gir denne frokosten en perfekt balanse mellom søtt og syrlig. En garantert hit hos barna!

Fra RAW FOOD
Så en oppskrift fra den råbra boken fra Raw food, med Lisa Westgaard/Tina Agent som fotograferer rettene så lekkert at du sluker alle rått. Boken er omtalt under "bøker" her på sidene våre.

Key Lime Pie

1 kakebunn
3 modne avokado
juice fra 2-3 små lime
2 bananer
3 ss kaldpresset kokosolje, smeltes i vannbad

Lag kakebunn (se oppskrift under).
Del avokadoene i to og fjern steinen. Ta ut avokadomassen med en spiseskje.
Legg avokado, limejuice, banan og smeltet kokosolje i en blender og kjør til du får en kremet og jevn konsistens uten klumper.
Stopp og skrap om nødvendig.
Hell fyllet over paibunnen. Sett paien i fryseren i 3 timer slik at den får satt seg. Tines 15 min før servering.

Grunnoppskrift for kakebunn
3 dl mandler
2 dl dadler uten stein
1 ss kaldpresset kokosolje
1 krm salt
3 ss kokosmasse (til å strø i bunn av formen)

Bruk gjerne en springform på 20-24 cm. Jo mindre form, jo høyere kake!
Kjør mandlene til et grovt mel i matprosessor. Tilsett dadler, kokosolje og salt, og kjør til du få en deig – bare ikke kjør for lenge, slik at mandlene begynner å skille ut olje. Massen skal være klebrig og bli fast når du klemmer på den. Strø jevnt med kokosmasse i bunn av formen, og trykk deigen utover kokosmassen.

Les artikkel om raw food.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører