Eplegelé og rognebærgelé

21.09.2012

Bruk høstens herlige norske epler og de røde bærne på trærne og lag gode geleer. På delikate glass er dette en fin presang, både å gi bort og å få!

EPLEGELE

2 kg epler, syrlige
4 dl vann
3 kanelstenger
8 dl råsukker per l saft

• Del eplene og trekk dem møre sammen med kanelstengene.
• Eplene behøver ikke skrelles eller renses for kjernehus.
• Sil dette gjennom et sylteklede til så mye saft som mulig er rent av.
• Mål opp saften og kok inn med sukker.
• Ta vekk skummet og kok inn til ca ¾ mengde.
• Gjør en geléprøve og kok videre om geleen ikke er stiv.
• Hell på rene, varme glass og sett på lokk.


ROGNEBÆRGELE

1 ½ kg rognebær
4 epler, sure og friske
9 dl råsukker per liter saft

utropstegn mini Slik gjør du en geléprøve:
Ta en spiseskje med den varme geleen på en kald tallerken. Vent til geleen blir kald og trekk fingeren igjennom. Hvis den stivner på hver side er den ferdig.

• Rens rognebærene fra kvisten, de små stilkene kan godt være med, og skyll bærene.
• Del eplene.
• Ha eplebiter og bær i en gryte, knus det litt og la det dampe i et vannbad til det har saftet seg.  (Ta vann i en stor gryte og sett en mindre med bær og epler oppi vanngryten.)
• La det stå og småkoke og safte seg i minst 1 time.
• Sil gjennom et sylteklede ned i en ren kjele, la stå natten over. Knus og klem så du får ut så mye saft som mulig.
• Mål opp saften og ha i sukkeret.
• La det koke inn til ca ¾.
• Skum, og gjør en geléprøve. Hvis det ikke stivner, kok videre så mer væske fordamper.
• Hell på rene, varme glass og sett lokk på.

utropstegn miniPutt rognebærene minst et døgn i fryseren først, så mister de litt av bitterheten.
Eple gjør geleen friskere og søtere. Geléen passer godt til vilt. Lag den nå og gi bort til jul!

Foto frukt.no

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører