Kirsebær i mange varianter

25.08.2015

Hva er vel bedre enn kirsebær? Lag deilige safter og likører.



KIRSEBÆRSAFT

3 kg kirsebær
økologisk sukker
2 l vann

• Ha vann og kirsebær i en stor gryte og kok opp. Bruken potetstapper og støt bærene for å få ut mest mulig saft.

• Skru ned varmen og la bærene småkoke ca 20min.

• Legg et sylteklede eller ny, ren klut, type stor babyklut, i et stort dørslag og sett denne over en gryte som rommer saften. Hell i bærene og la dette renne av seg til det er sluttet å dryppe. Hjelp forsiktig til ved å presse lett og snu massen. Presser du hardt kan saften bli uklar.

• Mål opp saften og tilsett 350 g sukker per liter saft. Kok til alt sukkeret er oppløst, ca 15 min. Fjern skum på toppen.

• Ha saften på helt rene flasker og sett på tett kork. Oppbevar saften kaldt og drikk den mens den ennå er fersk. Du kan også fryse den hvis du lager mye.


KIRSEBÆRSIRUP

Det er mye smak i kirsebær, så kok opp bærene en gang til med vann, og gjenta sileprosessen. Kok ned saften med litt mindre sukker, 100 g per liter, nesten til sirup, som du har på rent glass. Dette kan brukes som smakstilsetning til forskjellige kaker, is og desserter.


KIRSEBÆRLIKØR

5 dl kirsebær uten steiner
5 dl brennevin
kjerner av 10 kirsebær
1/2 dl brennevin
2 1/2 dl rørsukker

• Legg bærene med steiner i et tett glass, og hell over 5 dl brennevin.

• Knus kjernene, det innerste i steinen, på 10 kirsebær og legg disse på et lite glass med lokk sammen med 1/2 dl brennevin.

• Snu begge glassene noen ganger hver uke i 4 uker.

• Sil bær og kjerner gjennom et tøystykke, bland væskene og hell over på en ren flaske sammen med sukker.

• Likøren bør lagres i minst seks måneder før den nytes. Vil du ha den søtere, justerer du med å helle på mer sukker. Snu flaskene noen ganger i tidens løp.

utropstegnKirsebærene bruker du til desserter eller kakefyll. Husk å si fra at steinene er i!

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører