Syltete agurker…

12.06.2013

Fremdeles mulig å få kjøpt sylteagurker. Er dere storforbrukere, noen av oss er det, legg ned minst 5 kilo når du først er i gang. Lag noen store og noen små glass. Hjemmelagde pickles slår det meste på leverposteien eller tartaren eller sammen med juleskinken - og disse er de aller beste. Synes nå vi, da…

5 kg agurker
ca 1 kg havsalt
en bøtte eller stor gryte ca halvfull med vann

utropstegn miniJo mindre agurkene er, desto dyrere er de. ikke kjøp de aller største, de mellomstore er fine å sylte hele. De store kan du kutte i skiver. Ikke lett å få fatt i økologisk dyrket sylteagurker men prøv i din nærmeste økobutikk, hos Eugen Johansen eller Øko-kompaniet.

Lake
7,5 dl Hveding hvit eddik, 35 % (1 1/2 flaske)
3 liter vann
800 g rårørsukker

Krydder
2 poser sennepsfrø (fås også i glass - 2 glass ca)
små røde chili, tørket, eller
frisk rød chili
ca 5 cm lang bit fersk pepperrot

DAG 1
• Feilfrie, små agurker børstes rene i kaldt vann. sjekk dem nøye, ser du noen bløte eller brune, kast dem. Legges i en ren bøtte eller stor, blank gryte med rent, kaldt vann med så mye salt at et ukokt, ferskt egg flyter opp, (i underkant av 1 kg). Rør ut saltet godt før du forsøker med egget.
• La agurkene ligge i saltvannet i 24 timer. Legg en tallerken over så alle holdes under vann. kjøp, eller klipp hvis du har egen krondill samme dag som du skal legge dem på glass, altså dag 2.

DAG 2
• Hell fra vannet og skyll dem i kaldt vann. Hell av alt vann. Legg dem i krukker eller sylteglass lagvis med mye frisk blomsterdill mellom hvert lag. Dytt dem litt ned i glasset. Bruk både blomstene, de peneste stenglene og det grønne. Strø litt sennepsfrø mellom lagene. På slutten tar du i en hylse med tørket, rød pepper – eller en skive fersk – og en 1/2 - 1 skive skrellet, fersk pepperrot. Stort glass en hel, lite glass en halv. Denne hindrer mugg, men setter også litt god smak.
• Når alle glassene står fulle på rekke og rad er det tid for å koke opp laken. Kok opp eddik, vann og sukker og la den koke noen minutter etter at sukkeret er oppløst. Det kommer til å lukte litt stamt, sett på viften.
• Med en øse heller du den varme laken over hvert glass, helt til topps. skru på lokk, og la dem stå til neste dag, snu dem gjerne på hode en gang hvis lokket er helt tett.

DAG 3
• Sil laken fra alle glassene over i en kasserolle og koke den opp på nytt. Øs over agurkene igjen. Ferdig!

Oppbevar dem kaldt. De bør få stå ca en uke før de spises, og de holder seg ikke gode lengre enn et år. Hos oss, et hypotetisk problem – i praksis blir de aldri så gamle. Selv om denne oppskriften liksom var en familiehemmelighet, må jeg innrømme at når jeg leser oppskriften på eddikflasken er denne ganske lik den mor brukte. Likevel var mors pickles de beste. At hun var sjenerøs med dill tror jeg gjorde utslaget.

PS: I år var det spesielt hyggelig å legge ned pickles, for dillen som jeg sådde tidligere i sommer var akkurat ferdig til å høstes! Det skal mye til å få kjøpt helt fersk krondill, den taper seg fort når den er klippet ned og nesten alltid må mye vissent og brunt kastes. Hvilken lykke det var å klippe egen, helt frisk og fersk dill rett i glassene!!

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører