Tørrtrening

12.06.2013

Norsk frukt, grønnsaker, sopp og bær får vi helt ferske kun i en kort sesong. Tørking er ypperlig måte å få naturens godtepose til å vare året rundt, og en eldgammel konserveringsmetode som ivaretar næringsstoffer, vitaminer og smak. Også om vinteren kan du tørke mat, kanskje en tørker er et fint ønske til jul?

Når vi tørker mat er det vanninn­holdet vi vil ta bort for å hindre mikro­organismer å bryte ned maten og gjøre den uspiselig. Derfor er det viktig med tørr luft, og riktig varme. Tørkes noe for fort vil viktige næringsstoffer og vita­miner forsvinne. Det tar litt tid å tørke mat som skal vare lenge. Tid, temperatur og metode avhenger av hva vi skal tørke, fra 6 timer og opp til 4­5 dager, fra rom­temperatur og opp til 70 grader. For raw food går grensen mellom rått og ikke rått ved mellom 42 og ­47 grader.

Skal du tørke mye kan et tørkeap­parat, en dehydrator, være en god og effektiv investering. Men mye kan fint tørkes i romtemperatur eller utendørs, noe under tak, noe under solen eller i en stekeovn. Frukt, sopp, bær og grønnsaker som chili, paprika, purre og løk kan tørkes rå, andre grønnsaker er det lurt å forvelle først. Skjæres i fine, tynne skiver eller små terninger og has i kokende vann i 1 minutt for å myke dem opp og sikre at skadelige bakterier forsvinner. Ha dem raskt over i iskaldt vann før du lar bitene renne godt av seg på et rent klede eller papir.

Tips
• Bruk alltid pen, plettfri frukt og grønt som akkurat er blitt moden. Unntaket er bananer, som godt kan være litt overmodne men uten brune flekker på selve kjøttet.
• De tørkete råvarene må være helt kalde før du pakker dem. Sjekk at det ikke er fukt i emballasjen. Hvis de mugner må de kastes.
• Noe frukt blir misfarget ved tørking. Det hjelper å dyppe dem i søtbad først. Løs opp 100 g honning, 100 g råsukker i 1 ½ dl vann. kok opp, avkjøl og dypp bær og frukt.
• Halvtørkete frukt og bær holder seg i ca 2 måneder. Heltørkete råvarer i minst 2 år.
• Grønnsaker og sopp bløtlegges i 60 graders vann i noen timer før bruk.
• Et godt tørkeapparat kan du blant annet finne her.

Epleskiver og kantareller kan du også tre en snor igjennom. Bruk en spiss nål og tynn, sterk tråd og heng dem opp et lunt sted. Som med mynte­ og rosen­blader kan sopp også legges på et vanlig tørkestativ, på et rent klede. Urtene kan henges opp i små buketter etter stilkene. Biter som tar lang tid å tørke kan det være lurt å tørke en stund i ovnen på ca 50 grader før det legges til tørk ute. Slik dannes et beskyttende, tørt lag.

Lærer du denne metoden å behandle mat på kan det føre til mye matglede. Lag sunt godteri av moreller eller plom­mer ved å fjerne steinen og dele bærene i to. Tørk epler, pærer, solbær, jordbær, tyttebær og blåbær til å ha i frokostbland­ingen. Du blir forbauset over hvor søte de tørkede fruktene og bærene er, helt uten tilsetning av sukker. Fruktsukkeret konsentreres ved tørking, det søte kom­mer virkelig frem ved denne konserver­ingsmetoden.

De aller fleste grønnsaker egner seg til tørking. Rødbete, tomat, pastinakk eller gulrot, purre og mye annet grønt kan brukes tørket i supper og gryteretter. Tørket sopp er noe de fleste sopplukk­ere allerede kjenner godt, og som de vet setter denne den lille ekstra smaken på mange middagsretter utover vinteren. Tørk også hagens og naturens urter og ville vekster; bjørkeblader, mjødurt, nesle, solbærblader, rosmarin, mynte og dill. Lag deilig te, eller ditt eget krydder. Du kan også tørke tang! Sank tangen der vannet er rent. Støt det tørre i en morter så har du et deilig krydder til fisk og supper. Om vinteren kan du tørke bananer, ananas, mango, sitrusfrukt eller andre eksotisk råvarer du kommer over. Super­ sunt, rimelig og godt snadder for store og små!

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører