Tradisjonsmat: Kleppmelk og gomme

22.02.2013

Nord i landet har folk en tradisjon for både kleppmelk og gomme. Disse tradisjonene sitter så hardt i at en gang fyrte en gamling opp rommet sitt på hjemmet i ren protest fordi han ikke fikk kleppmelk til middag. Mest kan kleppmelk sammenliknes med risengrynsgrøt, bare bytt ut risen med noen store melklumper i stedet. Det finnes mange oppskrifter på kleppmelk, eller bollemelk som det også heter. Denne er laget av Jon Marius Sletten på restauranten Smalhans. Gomme er innkokt melk og kefir og brukes som pålegg.

Kleppmelk

1 egg
1,3 l melk
2-3 dl hvetemel og byggmel
1 ts sukker
1/2 ts salt

• Bland egg, sukker, mel, salt og 3 dl melk og pisk til du får en jevn deig. Jo mer mel, desto hardere boller, om omvendt. Hvetemel kan erstatte byggmelet, men bygg er sunt.
• Varm opp resten av melken til kokepunktet. Sett til side.
• Lag små boller av deigen med skjer og legg bollene i melken. Trekk bollene på ikke for varm plate til de flyter opp, og litt til, ca 10-15 min. Pass på at melken ikke koker.
• Serveres med sukker og kanel.

Gomme fra Salten

Gomme er en gammel, norsk tradisjonsrett, og det finnes forskjellige oppskrifter fra ulike deler av landet. Gomme er ostemasse av fersk melk som tradisjonelt serveres til eller på lefser og vafler. Gomme er også godt på brødskiva. Denne oppkriften kommer fra bestemoren til Kari som er ernæringsfysiologi Oikos.

2 l helmelk
2 dl kefir
1-5 ss rårørsukker (avhengig av hvor søt du vil ha den)
1 ts kardemomme
ca. 1 ss hvetemel (jevning)
kanel

• Kok opp helmelken til kokepunktet. Ta kasserollen av platen og tilsett kefir. Dersom kefiren er veldig fersk, kan det hende du trenger litt mer enn 2 dl.
• Visp sammen melk og kefir slik at det blir litt luftig. Kok opp. Melken vil nå skille seg, og det skal den.
• La blandingen småkoke under lokk i 2-3 timer, til den er nesten kokt inn til en grøt. Den siste timen koker du uten lokk, og tilsetter sukker og kardemomme. (Du kan godt droppe kardemomme.)
• Når gommen er kokt inn tilsetter du hvetemel for å tykne den litt. Avkjøl. Ha gommen i oppbevaringsbokser og strø ønsket mengde kanel over nå, eller direkte på når du bruker den.

utropstegn miniKan fryses. Noen liker rosiner i gommen, andre runder den av med en fløtesvett, det er lurt,
da blir den mykere og ikke så “tørr”.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører