Hjortegryter

08.10.2012

Slakter du selv, pass på at du tar vare på skanken og bogen til denne gryten. Sag, del kjøttet i passe porsjonsstykker. Du kan bruke elg og reinsdyr også! Eller bare grytekjøttstykkene. Ha da et margbein eller to i gryta.

10-14 stykker skank/bog
økologisk hvetemel
1/2 l vann
2 flaske mørkt øl, juleøl e.l.
eller 7,5 dl rødvin
4 gulrøtter
1 liten sellerirot
2 løk
12 små sjalottløk
1 laurbærblad
1 rød chili, hakket
olje/smør til steking
200 g linser, hvilken sort du vil
smak til med salt og pepper
rosmarin, ferske kvister
Vend kjøttstykkene i mel. Brun dem i en stor jerngryte i en blanding av olje og smør.
Løft ut kjøttet og surr de hakkete grønnsakene.
Legg kjøttet tilbake og spe med vann, øl eller vin. Legg i laurbærblad.
Sett lokk delvis over og la gryten stå og putre på lav varm i minst to timer.
Smak på sausen, og se om du trenger mer av salt eller pepper og sjekk om kjøttet slipper beinet.
Kok gjerne gryten dagen før du skal servere den.
Siste halve timen tar du oppi linser, som du har skyllet godt i kaldt vann i et dørslag før du har dem oppi.
Smak, når linsene er møre er retten klar.
Hakk over bladpersille før servering.
Server med kokte mandelpoteter eller en potetmos til og øl til hvis du har øl i, eller rødvin hvis det er det du har brukt.
En lett burgunder passer godt. Bildet viser litt store bønner. Det er også veldig godt med små, grønne linser i.

PS: Koker gryter av viltkjøtt rett som det er. I år (nov 2012) fant jeg en juleøl,
en liters flaske, hjortegrytei kjelleren fra 2002! Denne kokte jeg gryten på i dag og den ble kjempegod! Så lenge ølet smaker godt, og fremdeles bruser, kan det tydeligvis brukes i mange år - så lenge det har ligger kaldt og mørkt.
Som så ofte påpekt; stol aldri helt på holdbarhetsdatoen, men smak og lukt før du kaster mat og drikke!
I denne gryten, vist på bildet, surret jeg ikke kjøttbitene i mel, bare stekte dem med bacon, litt smør og olivenolje. Lot kjøttet småputre i det 10-års gamle ølet (nesten hele literen) og 3 dl vann i ca 1 time sammen med en løk delt i to og en gulrot i store biter. Uten lokk. Rørte litt rundt av og til.
Hadde også i tørket traktkantarell, støtt i morter sammen med hel pepper.
Så hadde jeg i sellerirot, purre, gulrot og sjalottløk i biter. Tok også i 2 ss ketjap manis, og smakte til med havsalt og pepper.
Da dette hadde putret ca 1/2 time sjekket jeg om kjøttet var mørt, det var det, og da tok jeg i små grønne linser. Lot det småkoke i 20 min til, og setter den nå kaldt til i morgen, da skal gryten spises:)

 

 

 

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører