Langsomkokt reinsdyrskank

06.08.2012

Reinsdyrsteiker er vel og bra, Finnebiff også. Men av og til er det gøy å prøve noe nytt. Slakter du selv, behold nedre del av låret slik at du kan lage langsomstekt/-kokt skank, noe av det beste som finnes! Sag beinet så kort at skankene får plass i en jerngryte med lokk. Ved langsom koking blir kjøttet veldig mørt, og skanken er utrolig smakfull. Det er sausen du koker inn også.

4 reinsdyrskanker med bein
3 dl kraftig rødvin
1 løk
1 gulrot
1/2 liten knollselleri
1 laurbærblad
1 ts støtt einebær
Maldonsalt og støtt, grovt pepper
2 ts bringebæreddik
2 ss rognebærgelé
2 dl Rørosrømme
Rørossmør til steking

Lag en marinade av rødvin, hakket løk, gulrot og knollselleri, laurbær, einebær og salt og pepper. Legg skankene i marinaden i minst 12 timer. Snu kjøttet av og til.
Ta reinsdyrskankene ut av marinaden og brun dem i smør i en romslig jerngryte. 
Kok opp marinaden i en egen gryte, ta vekk skummet.
Når reinsdyrskanken er blitt brun på alle sider, tar du de ut av gryten. Tilsett rognebærgelé i gryten, rør det ut og hell i den kokte marinaden.
Legg i reinsdyrskankene igjen, sett på lokk eller pakk folie over og sett gryta i ovnen på 100 °C i cirka tre timer.

Ta skankene ut av kjelen og holde dem varme. Silt og kok inn kraften fra gryten til ca 2/3. Tilsett Rørosrømme og reduser til passende tykkelse og smak til med salt og pepper og en 1 ts edikk. Smak den til at den er passe søt, salt, syrlig, sterk.

Godt tilbehør til reinsdyrskanken er stekt sopp, mandelpoteter eller en potetstappe, ovnsbakte rotgrønnsaker og gjerne litt nyrørte tyttebær eller en god rips–eller rognebærgelé.

Kjøp (eller plukk) tyttebær når det er sesong, og frys. Du kan røre opp med sukker når du trenger dem. Bruk matmikseren så får du ikke hele bær som hopper og spretter på gaffelen og setter flekker på slips og bunadskjorter. Du sparer mange penger på å slippe å kjøpe ferdigrørte, frosne tyttebær senere på året.

Hvis noen mener at dette ikke er reinsdyrskank har de helt rett i det. Det er skanken fra lam. Vi skal ta bilde av denne retten så fort vi kan:)

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører