Reinsdyr som biff

02.10.2012

Av de ni mest brukte kjøttslagene i Norge, scorer reinsdyr høyest på smak, hårfint foran lammekjøtt. Halvparten av befolkningen sier at rein og lam er de kjøttslagene de synes er mest smakfulle. Surret reinsdyrsteik har lange tradisjoner på nordmenns festbord. Men vi mener at å surre et utbeinet reinsdyrlår er å gjøre lårkjøttet en urett.

Når du beiner ut et lår får du nemlig  tre forskjellige steiker som alle krever forskjellig steketid. Så hvis du slakter selv og tar ut beinet, pakk steikene i tre individuelle pakker før du fryser kjøttet.  Kall dem alle lår. Del opp kjøttet i passee biffstykker når du skal bruke det.

Har du kjøpt en surret steik, klipp av nettingen og følg anatomien i kjøttet med fingrene, bruk kniv der du må. Stek det du ender opp med av kjøttstykker individuelt.

Du kan enten lage små og store biffer av det kjøttet du ender opp med, i så fall skjærer du dem så tykke du vil ha dem og behandler dem som annen biff. Eller du kan kan brune alle tre i en jernegryte med godt smør i. Strø med Maldonsalt og grovstøtt pepper.

Vårt aller beste tips er å brune dem ca 10-15 min, gjerne før du går på jobb om morgenen, og så sette hele jerngryten med lokk på inn i kald stekeovn. Når du kommer hjem fra jobb tar du ut den minste, og bruner de største opp igjen ca 15-20 min. Legg i den minste de siste 10 min. Kjøttsaften heller du av og bruker i sausen.
Lag tilbehør mens kjøttet hviler i gryten uten å stå på platen. Bruk et steketermometer, kjernetemperaturen skal være ca 55 grader, eller juks og skjær et lite stykke av tuppen på den ene for å se om den er passe stekt. Hvis ikke lar du den steke litt lenger. Ha i mer smør.
Ved 55 grader er den rød, men varm inni. At du skjærer i kjøttet gjør ikke så mye når du behandler det på denne måten, mye av saften siver ut likevel. Det har du glede av til sausen.

Ved servering, hvis du beholder de små steikene hele, skjærer du tynne skiver av de forskjellige, og lar alle få smake selv at både struktur og mørhet er forskjellig.
Server med en god sellerimos og stekte poteter til. Godt tilbehør er også baconstekte rosenkål. Husk varme tallerkener!
Her finner du også oppskrift på en god, innkokt saus.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører