Deilig italiensk i Danmark

26.02.2013

Nordens eneste italienske trattoria med økologisk gullmerke i mat og drikke, ligger i kjernen av København. Ché Fè er stedet hvor nabolandets livsnytere stikker innom for smakfulle sydlandske spesialiteter.

Velkjente dufter av friske urter og tomat møter oss i døra. I denne uformelle trattoriaen er det høyt under taket. Innred­ningen er enkel og bonderomantisk på italiensk vis, dekorert med sekker med ris og kurver fulle av sitroner. Her har råvarene en naturlig plass ute i restauranten og i vinduskarmen, like så mye som i grytene. I hyllene står glass med artiskokker og tapenade, parmesan, hjemmelaget pasta og balsamico – alt kan du kjøpe med hjem.

Vi finner en ledig bås ved vinduet og bestiller forrett. En vennlig servitør gjør oss oppmerksomme på at verdens beste spumante kommer i glass, om vi vil ha? Ja takk! Verdens beste øko­rosé­spumante til 95 kroner glasset unner vi oss. Praten går livlig over bordene rundt oss. Noen vil nok si at det er litt bråkete her – vi mener at det er akkurat slik en trattoria skal være. Vi liker det sydlandske temperamentet. Sammen med sprudlevinen settes små smakebiter foran oss; frisk og bitter arti­skokk med cedrat (søtsitron) fra Sicilia, herlig lufttørket skinke fra Umbria, tynne skiver porchetta (svinekjøtt med urter), rug­brød med tunfisk og tomat og arancini, frityrstekte risboller, her laget på sort fullkornsris. Enkelt, fargerikt og utrolig smakfullt.

Ché Fè – Bio Trattoria
Borgergade 17 A, København K
Tlf. 0045 33 11 17 21
mail@biotrattoria.dk
biotrattoria.dk

På Ché Fè kommer de aller fleste råvarene fra Italia. Hver uke sendes produkter fra utvalgte bønder og produsenter til den danske hovedstaden. Vinkartet består av egenimporterte bord­ viner hentet fra hele landet. Tre av eierne, Elvio Milleri, Edelvita Santos og Alessandro Jacoponi, står også bak restauranten Era Ora med to stjerner i Guide Michelin. Her på Ché Fè har de gitt oss med sans for italiensk mat, men med slankere lommebøker, et alternativ. Kjøkkensjefen Jacoponi respekterer de enkle og gode råvarers kvalitet og muligheter – helt i tråd med det klas­siske, italienske kjøkkenet.

Vi gleder oss litt ekstra til hovedretten. Det er ikke så mange retter å velge blant, dagens byr på fisk. Men denne og vegetar­lasagnen med gratinerte auberginer får vente. Vi vil ha kjøtt, og på bordet foran oss kommer en duftende og rykende kleber­stensgryte med Perlizie; grønnsaker og kjøttfulle svinepølser med hvitløk, stappet i Toscana spesielt for Ché Fè. Retten er godt krydret med chili og smaksatt med lime. Kroppen blir varm og munnen føles frisk. Perfekt balansert! Det er også den røde vinen vi blir anbefalt.

Nylig fikk Ché Fè økologisk gullmerke. Som vanlig er dan­skene et hakk foran oss, selv om dette kvalitetsmerket også er på vei inn på norske restauranter. Gullmerket får de som har en meny der 90-­100 prosent av alt som serveres er økologisk. Råvarene må komme fra sertifiserte bønder og produsenter.

Vinkartet har både økologiske og biodynamiske viner. I tillegg noen ganske få andre. De sier på Ché Fè at de velger varer ettersmak. Antagelig derfor andelen økologisk er så stor! Mens prisene på vin er omtrent slik vi er vant med hjemmefra, er prisene på maten ikke avskrekkende i det hele tatt. Rundt 150 kroner for hovedrett og 75 danske for en dessert lever vi godt med.

Tid for dessert, endelig – Tiramisù! Finnes det en egen fanklubb for denne desserten? Den vinner nesten alltid, i dag til fordel for italienske oster og iskrem, som jo ikke er dårlig det heller. Grovt revne sjokoladeflak på toppen gir tennene noe å bite i til den bittersøte, fløyelsmyke drømmen. Sammen med herlig, mørkbrent espresso utgjør den en feiende flott finale på et herlig måltid. Ciao, vi kommer igjen!

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører