Fyrferie

18.04.2013

Vil du å oppleve mørketiden på et fyr i Vesterålen? Nyte havets spesialiteter, den rå naturen og et imponerende nordlys? Fyret har allerede ledet veien for utallige sjømenn i 100 år. Nå har fyreier Ellen Marie Hansteensen åpnet to doble gjesterom på Litløy fyr.

I 2006 fikk Hansteensen kjøpe fyret av Bø kommune, mot at hun gjorde det tilgjengelig for allmennheten. Etter utallige arbeidstimer kan hun endelig åpne dørene og invitere gjester til sitt bitte lille hotell.

– Her skal du få slappe av, bruke god tid opp alle trappetrinnene mens du nyter utsikten mot Lofotveggen. På toppen venter en kopp deilig myntete. Vel innenfor døren kan du få igjen varmen foran peisen, mens du venter på at jeg serverer middagen, forteller Ellen Marie.

Det er slik hun vil ta imot sine gjester. Gi dem tid til å være og til å nyte den spektakulære og ville naturen i nord.

Mynte er bare en av urtene hun dyrker selv. Kjøkkenhagen har hun anlagt for hånd og båret utallige bøtter og trillebårlass med jord til den bratte skrenten mellom brygga og hovedhuset.

Urtene smaker ekstra mye her i nord. Også grønnsaker og bær er hun langt på vei selvforsynt med; gulrøtter, poteter, neper, jordbær, brennesle og mye mer har fått vokse og gro seg smakfulle gjennom sommeren. Alt dyrket etter økologiske prinsipper, og gjødslet med tang og tare.

– Sesongens fisk vil alltid danne basis for maten vi serverer. Frem mot jul er det sei og sild som gjelder, og selvfanget krabbe til forrett. Jeg har jeg endelig lært meg å fange krabber! sier Ellen Marie.

Andre retter gjestene kan glede seg til er tangsuppe, grønnkål- og brenneslepai, hjemmebakt surdeigsbrød, og bærretter til dessert. Til kaffen kan gjestene også få smake øyas egen moltelikør.

– Vinteren er så vakker her ute. Det er alltid noen timer med litt lys midt på dagen. I den mørkeste tiden er nordlyset på sitt aller sterkest. Jeg kan ikke gi noen nordlysgaranti, men NASA har meldt om den høyeste aktiviteten på 50 år, forteller Ellen Marie.

– Det er nok å ta seg til her ute, lover hun.

Havet gir muligheter for godt fiske, og Litløya er som et friluftsmuseum. Her finnes 6000 år gamle steinaldergroper, hustufter fra tiden da øye var hjem for fiskere og deres familier, og spor fra tyskernes opphold under krigen. Om du absolutt vil ut av døra.

For utsikten fra vinduskarmen kan være underholdning nok. Spekkhoggerne og hvalen tar seg jevnlige turer opp til havoverflaten, og innimellom seiler havørna gjennom himmelrommet utenfor.

– For mange er det nok å bare slappe av og nyte det spesielle vinterlyset og roen på øya, innhyllet i et ullteppe og med en kopp varm gløgg i hendene, avslutter Ellen Marie.

Fyrhotellet er åpent i perioden 1. november 2012 til 1. april 2013, og igjen fra 1. juli 2013. For mer informasjon, se litloyfyr.no.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører