Lokalmat på Løten Stasjon

13.04.2012

Togbilletter selges daglig over disk her på Løten, forøvrig et av de siste stedet i landet der billettene ikke kommer ut av en automat. Kafédrift og salg av lokale matvarer er også med på å gjøre Løten Stasjon langs Rørosbanen til en god, gammeldags landhandler og møteplass.

Det er fredag formiddag, og inn kommer en hel gjeng med staute karer. Med FK-caps og rutete skjorter er det ikke vanskelig å skjønne hvilken yrkesgruppe de tilhører. De er ikke nødvendigvis kommet for å levere varer i dag, men for å opprettholde en hyggelig tradisjon de har lagt seg til; hver fredag møtes de her til lunsj, og 12 gardbrukere stiller seg pent i kø for "det vanlige".
– En kokekaffe, et glass mjølk og et karbonadesmørbrød, takk.
Både Bente og Mari på stasjonen vet dette, og har ofte karbonader, enten fra Bakken Øvre eller Løiten Hjorteoppdrett, liggende klare på grillen når de kommer. – Det er ganske forutsigbart, noen skal ha karbonade, andre pultost med nykinna smør fra Bekkenga, smiler Bente, – også nybakte kanelsnurrene.

Landhandleri
Is med akevitt i, hjortekjøtt, syltetøy og pultost bytter hender i den gamle stasjonsbygningen på Løten. Økologisk mel, kjøtt av kje, spekemat, egg, honning, brunost av geit og flere andre gode oster fra Ommang Søndre er selvfølgelig på plass i disken her på Løten Nærstasjon & Landhandleri. Ikke alt er økologisk, men over halvparten, og absolutt alt er kortreist. Bestselgeren er den økologiske pultosten fra gården Bekkenga Søndre. Herfra leveres også smør, sjørost, rømme og bær, poteter og grønnsaker.

Rett fra bonden
Fra stasjonsbygningen kan hyttefolket i område bestille pakker med lokale og velsmakende råvarer, og i de kalde månedene er stasjonen blitt møtestedet for de som både kan skravle, spise, drikke og strikke på en gang. Trofaste leverandører fra området bringer selv ferske varer til stasjonen, og har med dette fått en lokal distributør. Selv om noen av leverandørene også driver gårdsbutikk, er et slik utsalgssted med mange varer samlet på samme sted og få mellomledd noe alle setter pris på.

Takk for maten
Fredagsmøtet er i ferd med å ta slutt. Pliktene venter, men på veien ut ombestemmer en seg og setter seg ned på pianokrakken. Hele gjengen stemmer i at vi skal få en dag i mårå… og til det hele er det bare å si: ja takk!

Sjekk ut stedet her.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører