Sunt i Stockholm

03.06.2015

Tenkt deg til Sveriges hovedstad i sommer? Byen er et perfekt reisemål for en kulinarisk helg. Ved siden av de kjente stjernerestaurantene, som mange har et fokus på god og riktig mat, vrimler det av økologiske restauranter, kaféer og matbutikker. Her er ni grønne tips.
Tekst Annika Goldhammer


Urban Deli
Kombinert restaurant, delikatessebutikk og bar i et gammelt postkontor. Her kan du spise frokost eller nyte et par østers i baren, la seg friste av ostene i disken eller sette deg i restauranten og spise en treretter.

Urban Deli
Nytorget 4
urbandeli.org

StikkiNikki
Her får du store kuler med dagsfersk is med 95 prosent økologiske ingredienser. Det serveres også økologisk og fairtradekaffe og drikke.

StikkiNikki
Götgatan 46
stikkinikki.com

Goodstore
Liten matbutikk med 100 prosent vegetarisk mat, 95 prosent økologisk og hundretalls produkter merket Fairtrade. Her finner du også et stort tilbud av glutenfrie melsorter.

Goodstore
Skånegatan 92
goodstore.se

My Tea Store
Stockholms minste tebutikk rommer byens største sortiment av økologiske og kravmerkede teer. – Åtti prosent av all te som selges i dag har smakstilsetning. Jeg syntes det manglet en tebutikk med fokus på rene, høykvalitative tesorter, sier Anna-Karin Schwartz som driver butikken. I hyllene finner du alt fra lette grønne teer til eksklusiv oolongte og fyldig assamte. Her finner du også matcha, en steinmalt, grønn te som er blitt populær de siste årene.

My Tea Store
Drottninggatan 81 A
myteastore.se

Saltå Kvarn
I biodynamiSke
Saltå Kvarns butikk her i Stockholm finnes et stort utvalg av mel, gryn og oljer, også kokebøker og baketilbehør. Dessuten et lite kafehjørne der du kan kose deg med noe nybakt fra deres eget bakeri.

Saltå Kvarn
Renstiernas Gata 27
saltakvarn.se

Matdistriktet
Buffet er ofte synonymt med hauger av fet mat og overspising. Ikke på Matdistriktet. Her er buffeten fargerik, sunn, økologisk og komponert etter sesong. I tillegg betaler du etter hvor mye tallerkenen veier, noe som minsker risikoen både for matsvinn og overlassede tallerkener. Personalet kildesorterer alt avfall slik at det kan gjenvinnes til biogass.

Matdistriktet
Rådmansgatan 57
matdistriktet.se

8T8
Her er det en fryd å handle mat! Alt er flott presentert og det meste er nærprodusert, økologisk og fremstilt i liten skala. I tillegg gjennomsyres hele butikken av miljøbevissthet. Ved lunsjtid er butikken også nudelbar, med fantastisk gode nudelsupper og salater. Stamgjester kan kjøpe en fargeglad skål som brukes igjen ved neste besøk. Tommelen opp!

8T8
Swedenborgsgatan 1
8t8.se

Smörgåstårteriet
For den som vil teste noe klassisk svensk anbefales et besøk på Smörgåstårteriet. Her serveres moderne gourmetsmørbrød av nærproduserte og økologiske råvarer samt en “landskapsresa”, en smaksmeny med typisk svenske ingredienser.

Smörgåstårteriet
Dalagatan 42
smorgastarteriet.se

Matmekka
Kombiner etniske innslag, økologiske råvarer og svenske tradisjoner og du får Matmekka, Etnografiska museets kafé. Her lages alt etter sesong med nærproduserte råvarer og eksotiske krydder. På menyen finnes varmretter, innholdsrike smørbrød, friske salater og gode bakverk. Innredningen er hjemmekoselig med varme farger og nydelige puter. Kaféen er kåret til Årets Hållbara krog.

Matmekka
Djurgårdsbrunnsvägen 34
varldskulturmuseerna.se/etnograf­iskamuseet/

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører