Verdens nordligste frukthage

25.07.2012

Noen går av med pensjon og hviler på sine laurbær. For Einar Skjetnemark var det annerledes. Han hadde en drøm om å anlegge verdens nordligste frukt- og bærgård. Mot alle odds er Einars drøm blitt virkelighet. Du kan besøke unike Mikkelhaug gård i Levanger, få omvisning og smaksprøver. De tar imot deg etter avtale. Årets høst har vært god, eplene egner seg bra til pressing men er ikke fullt så smakfulle som Einar hadde ønsket. Sånn blir det når sola gjemmer seg…

Gården ligger i et gammelt, vakkert kulturlandskap ved Alstadhaug kirke. Landskapet domineres av en morenerygg fra siste istid og beliggenheten ved Trondheimsfjorden gir et godt klima, med mye lys og gode vekstvilkår. Like utenfor ligger Ytterøy, Trondheimsfjordens perle. Her er det ca 50 gårdsbruk og jakt for de heldige på den rike rådyrstammen.

MIKKELHAUG GÅRD
I gårdsbutikken selges drikke av rabarbra, bringebær, solbær, rips, blåbær, plomme, tyttebær/bringebær/plomme og aronia. Aroniabær er mørkerøde, nesten sorte bær, med et høyt innhold av antioksidanter. I følge analyser gjort ved Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo har aroniabær 2-3 ganger mer antioksidanter enn blåbær og krekling. I tillegg er aroniabæret rikt på sporstoffer som jern, molybden, bor, jod og kalsium. På Mikkelhaug vil de satse på dette vidunderbæret i tillegg til eplene. All saften som presses blir solgt i Trondheimsområdet. Foreløpig produseres ikke nok til å dekke et større marked. Så vil du smake må du nesten ta deg en tur til Trøndelag! Julegløgg selger de også.
mikkelhaug.no

Frukthagen langt i nord
For åtte år siden sto Einar Skjetnemark endelig med bena plantet i den surklende jorden på gården. Pensjonist, og klar for det store spranget. Gartner av yrke, han hadde undervist på Statens gartnerskole i Levanger, og et par år før han skulle gå av hadde han kjøpt gården Mikkelhaug. Han hadde tenkt på dette lenge. Ville skape noe unikt. Fra bunnen av. Noe som smakte av liv. Einar valgte en umulig oppgave, det sa alle; å bygge opp landets, ja antagelig verdens nordligste frukt- og bærgård. Økologisk til alt overmål.

Det er en universell regel, vi spiser sol. Alt som vokser trenger en viss mengde sol, en passe temperatur over en viss tid. I Trøndelag er det frodig, men det er kaldt. Akkurat en halv grad for kaldt til at de fleste eplesorter utvikler optimal kvalitet, smak og farge.

Frukt, bær og 7300 høner
Men hadde ikke kloden blitt en smule varmere? Han ringte ekspertene. Snakket med fruktbønder i Hardanger og Sogndal. De trodde ikke særlig på drømmen hans. Men Einar ga ikke opp, og hadde lange samtaler med forskerne i Bioforsk og på Ås. Det viste seg at det var blitt dyrket frem noen eplesorter som det kunne lages utmerket drikke av, forutsatt god jord og grønne hender. Den ivrige gartneren hadde begge deler.

Hvis du presser tusen kilo epler, blir halvparten avfall. Så Einar trengte høns. Mange høns. 7 300 frittgående høner som elsker sammentrykte epler. Høner må gjøre fra seg, og vips hadde Einar gjødsel. Noen år senere har Einar 2 500 epletrær, 400 plommetrær, litt solbær, rips, stikkelsbær, aroniabær og moreller.

Gartneren – en hedersmann
Einar står med støvlene i det skjelvende gresset. 70 år og sommerblid.
– Men det så en tid veldig mørkt ut. Jeg visste at jeg ville greie å dyrke frem og foredle, men jeg er ikke så flink til å selge, sier Einar. Med en sort bøtte går han rundt og sanker epler og forteller at han trolig kan ta ut lønn i år for første gang. Det er ikke snakk om et stort beløp, men han klager ikke. Han er pensjonist. – Sist vinter døde flere frukttrær. Rotfrost. Det er en del av livet.

Einar vil være gartner så lenge han kan. – Å se det vokse og gro, da er jeg i mitt rette element. Det er for meg noe av det mest meningsfulle i livet. Det er så få gartnere i samfunnet vårt. Det burde vært en hederstittel.
Så ler han litt igjen. – Men jeg snakker ikke med trærne. Så galt er det ikke.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører